Syys18

Syys18

sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

UUDET KOKEILUT

Tänä pääsiäisenä olen ollut laiskansorttinen leipomusten suhteen. Ruoanlaitto puolella sen sijaan Tintin kokeilukeittiössä on testattu paria uutta juttua. Googlettamalla löytyi punaviinikastikkeen resepti lampaalle. Maku täyteläinen ja voimakas,mutta maukas.Maistui hyvältä vielä seuraavana päivänäkin uunikasvisten ja jauhelihapihvien kanssa. Ohjeen laakerinlehdet jätin pois ja rosmariinin puuttuessa käytin kuivattua timjamia.


 

Kastike lampaalle ( 4 annosta)

1 rkl juoksevaa margariinia / voita
2 sipulia 
1 valkosipulinkynsi
2 rosmariinin oksaa
2-3 laakerinlehteä
50g pekonia 
3 dl punaviiniä
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl maissitärkkelystä / perunajauhoja

Laita margariini / voi kattilaan ja lisää sekaan pilkotut sipulit ja valkosipulinkynsi. Suikaloi kattilaan myös pekoni ja lisää rosmariininoksat ja laakerinlehdet ( itselläni siis näiden sijasta timjami). Kuullota hetki. Lisää punaviini ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Kun neste on osittain haihtunut, valmista lihaliemi kiehauttamalla vesi ja liuottamalla liemikuutio nesteen sekaan. Lisää lihaliemi punaviinin joukkoon ja anna kiehhua hiljalleen 15-20 min. Kaada kastike siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Suurusta kastike lisäämällä maissitärkkelys / perunajauhot ensin pieneen vesitilkkaan ja kastikkeen joukkoon. Kuumenna, jotta kastike paksuuntuu. 

Ennen pääsiäistä ilmestyneessä K-kaupan ruokavinkit- lehtisessä oli sitruunapaistoksen ohje.
Sitruunan maku tuli varsinkin lämpimänä erittäin voimakkaana esille, mutta jos pitää sitruunasta niin paistoskin todennäköisesti tekee kauppansa. Meillä tämä jälkiruoka ei saanut oikein kannatusta, perinteinen mämmi näytti maistuvan paljon paremmin! Minulle tämä upposi oikein hyvin kylmän vaniljakiisselin kanssa (vaniljajäätelökin olisi ollut varmaan hyvä), mutta makuasioistahan ei voi kiistellä! Ehkä hieman työläs, mutta kun paistoksen sai uuniin niin sen jälkeen sai olla huoleti.

Sitruunapaistos (6annosta)

1 dl sitruunamehua
2 tl sitruunan raastettua kuorta
50 g margariinia
1 3/4 dl sokeria
3 kanamunaa
3/4 dl vehnäjauhoja
2½ dl kevytmaitoa

Voitele uuninkestävä vuoka ( n.2 l). 
Pese sitruuna hyvin. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu. 
Vatkaa keskenään pehmeä margariini, sokeri ja sitruunan kuoriraaste, kunnes seos on tasaista ja väri vaalentunut. 
Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi. 
Lisää keltuaiset margariiniseokseen hyvin vatkaten. 
Mittaa jauhot, maito sekä sitruunamehu kulhoon. Sekoita, kunnes taikina on tasainen. 
Nostele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan. 
Nosta vuoka uunipannulle ja lisää pannulle kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin vuokaa. Paista vesihauteessa 175 asteessa 35-40 minuuttia. Paistoksen pinta muuttuu kakkumaiseksi ja pohjalle muodostuu sitruunakiisseli. 
Siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakiisselin / vaniljajäätelön kanssa. 




 Kun vatsat ovat pullollaan niin sitten onkin päivänokosten aika! Tässä mallia näyttää Vili...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti