Tammi2019

Tammi2019

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

MAHTAVA MENOPELI

Edelliset kaksi talvea huristelin vanhalla, nastarenkain varustetulla, vaihteettomalla mummopyörällä. Hyvin palveli sekin pyörä oman aikansa. Aika raskas se oli näin jälkeen päin ajatellen polkea. Eron huomasi keväällä, kun teiden sulaessa siirryin vaihdepyörään. Tuntui, että matka meni siivillä talveen verrattuna.

Nyt on  hieman yli 1000km takana työmatkapyöräilyä fatbikella vaihtelevissa keleissä. Ja olen myyty tuolle menopelille!!! Talvipyöräily on saanut aivan uuden ulottuvuuden.


Kahdeksan kilometrin työmatkallani on vain pieni pätkä pyörätietä, suurin osa matkasta täytyy ajaa kylätien reunaa. Haja-asutus alueella ei ole itsestään selvää, että tiet on aurattu aamulla ennen seitsemää. Aiempina talvina on aina vähän stressannut, kuinka matka taittuu lumisella kelillä, töppyräisessä lumessa. Mutta ei huoleta enää! Aivan sama on, onko lunta tai jäätä niin pyörä jyrää tasaisen varmasti  ja vakaasti eteenpäin. Renkaat eivät lipsu, eivätkä liurua, huonollakaan kelillä.
No, olen minä yhden kerran talven aikana ottanut tuntumaa tien pintaan, kun maantie oli aivan peili jäällä eikä tiellä ollut hiekan hitustakaan. Vauhtia oli tuolloin vähän liikaa. Ja lähtihän se tämäkin ihmepyörä alta. Onneksi ei käynyt kuinkaan.

Viime viikon  pakkasilla meno oli välillä tosi kankeaa. Silloinkaan syy ei ollut pyörässä vaan ajajassa. -25-30 asteen pakkasessa hapen ottokyky oli koetuksella ja pyöräily sen vuoksi normaalia enemmän energiaa vievää. Kova pakkanen on oikeastaan ainoa sää, jolloin mennään mukavuusalueen ulkopuolella. Kaikkia muita säitä vastaan voi oikealla vaatetuksella suojautua hyvin. No, välillä on ehkä vain hyväksi kokeilla rajojaan...

Lopuksi vielä vertailun vuoksi kuva fatbikesta tavallisen pyörän rinnalla. Renkaan leveydessä on melkoinen ero. Voisi luulla, että pyörä on raskaskulkuinen ronskin ulkomuotonsa ja paksujen renkaidensa vuoksi. Mitä vielä! Rullaa tosi kevyesti menemään ja vaihteet vaihtuvat mutkattomasti.


"Läskillä" huristellaan kohti kevättä :)

2 kommenttia:

  1. Voi ihana! Mulla pitää tulla koeajolle. Itsekin haaveillut tuosta "läskistä".

    VastaaPoista