Loka18

Loka18

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

VAPPUJUOMA




Sima on laitettu tänään käymään. En ole ainakaan 10 vuoteen simaa tehnyt. Täytyi ihan keittokirjan avulla palauttaa mieleen, mitenkä sen taas menikään...
Yksi keittokirjoistani on äitini vanha. Julkaistu ilmeisesti 1930-luvulla. Kirjassa on ajan patinaa; lehdet kellastuneet, kirjan kannet irronneet ja kadonneet. Löytyihän sieltä sima ohjekin. Tosin vähän erilainen kuin nykyisin... Ei taida kukaan enään simaansa humalalla käyttää vaan ainoastaan hiivan voimalla.


Vanhassa keittokirjassa on ohjeita ajalta, jolloin kaikki hyödynnettiin eikä mitään laitettu hukkaan. Vai miltä kuulostaa esim. sisälmysmuhennos, mannaryynikokkareet, keitetyt siansorkat tai paistetut utareet? Tai raittiusbooli, minkä ohje löytyy heti simareseptin jälkeen.
Raittiusboolin aineet ovat "pullo raittiussamppanjaa, 3 pulloa soodavettä, 2 dl rusinoita, 2 sitruunaa, sokeria, pieniä jääpalasia sekä ½ l metsämansikoita".  Vaihtoehto nykyisille vappujuomille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti