Tammi2019

Tammi2019

sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

UUTTA SATOA

Päivä päivältä kasvimaalta ja - huoneesta kerättävä sato lisääntyy. Lähi- ja luomuruokaa parhaimmillaan.

Ensimmäisenä, varhain keväällä, aloitetaan ruohosipulista sen puskiessa tarmokkaasti hennon vihreitä alkujaan kohti aurinkoa. Kesäkuun alussa leivotaan piirakkaa tuoreista raparpereista ja keitetään raparperikiisseliä. Vähitellen, kesän edetessä, aikaisin kasvihuoneeseen kylvetyt salaatit, viinisuolaheinä sekä tuoreet sipulinvarret päätyvät lautaselle.
Toissa päivänä keitettiin ensimmäiset uudet perunat, kasvihuoneessa säkissä kasvaneista perunoista. Sato ei ollut runsas, mutta makuun päästiin. Tosin avomaalla kasvaneissa maku on parempi. Niitä odotellessa..

Mansikoissa on raakileita, joten ehkä parin viikon kuluttua päästään makustelemaan omia mansikoita. Elokuun alkaessa kasvihuoneesta kurkkuja, kesäkurpitsaa, tomaatteja... Metsästä mustikoita, pensaista viinimarjoja. Toivottavasti tänä vuonna myös sieniä metsästä....
Voi vain todeta, että kyllä kesä on ihanaa! Etenkin kun tämä kesä hyötykasvien kasvatuksen suhteen näyttäisi olevan viime vuotta huomattavasti parempi, ainakin täällä Oulun korkeudella.

Entä se tunne, kun voi aamulla tassutella pihalle varpaisillaan, vielä yöpaita päällä, ja hakea  tuoreet salaatinlehdet ja basilikat aamupalapöytään? Arjen tai pyhäpäivän luksusta, jos mikä!

Tai ruokaa laittaessa hakea tuoreita yrttejä mausteeksi? Vaikka oreganoa ja pikku basilikaa pitsaa maustamaan.
Juuri näinä hetkinä  haihtuvat täysin unohduksiin ne kerrat, kun taimet eivät jostain syystä kasvaneetkaan tai siemenet eivät itäneet... Tai kasvimaa oli pitkään jatkuneen sateen vuoksi aivan liian märkä ja kasvit kitukasvuisia... tai kastelit väsyneenä myöhään illalla kasvihuoneen lämmön uuvuttamia taimia. Ehei! Uutta satoa saadessa kaikki vastoinkäymiset unohtuu ja elämä hymyilee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti