Tammi2019

Tammi2019

keskiviikko 24. elokuuta 2016

SYYSKUKKIA

Perennat ovat muutamaa syyskukkijaa lukuunottamatta kukkimisensa tältä kesältä kukkineet. Myöhäiset kukkijat, kultapallo ja alla oleva purppurapunalatva kuitenkin vasta aloittelevat kukintaansa. Purppurapunalatva on siemenistä kasvatettu muutama vuosi sitten. Korkea, 150-200cm, tukevavartinen perenna. Ei leviä herkästi. Koska kukinta on myöhäistä, kannattaa kasvi istuttaa sitä aurinkoisemmalle paikalle, mitä pohjoisemmassa ollaan. Nämäkin purppurapunalatvat kasvavat puolivarjoisella paikalla ja harkinnassa onkin kasvin siirtäminen valoisampaan paikkaan.Eilen pihalla kierrellessä huomasin, että Unkarin syreeni on aikataulussaan vähän sekaisin. Pensaassa on kaksi tuoretta kukintoa. Toivottavasti ei ala nyt enempää kukkia puskemaan vaan malttaisi odottaa ensi kevättä.


Metsänlaidassa näyttää tällä hetkellä tältä;

Toissa syksynä istutut kanukat tekivät nyt ensimmäiset marjatertut ja yllättivät minut täysin erikoisella värityksellään.


Kun kukkivia kukkia ei pihallamme enään juurikaan ole niin onneksi yksivuotisilla syyskukilla saa väriä elämään! Pallokrysantiineja ja syklaameja..Sekä tähkätädyke, joka on monivuotinen syyskukkija. Talven kestoltaan kuulema kohtuullisen kestävä. Täytyy kokeilla ja istuttaa syyskuun puolessa välissä penkkiin.


Näin nämä viimeiset kesälomapäivät hupenevat, syksyn tuloa ihmetellessä. Enkä voi kieltää, että vähän haikeutta on ilmassa...
Kuvaushetkellä tädykkeeseen pyrähti amiraali- perhonen kuin muistuttamaan minua siitä, että syksy tuo mukanaan myös paljon kauneutta. Täytyy vain muistaa katsella ja kuunnella...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti