Joulu18

Joulu18

perjantai 4. marraskuuta 2016

SATOKAUDEN RUOKAA

Alkuviikosta posti toi kirjakerhosta tilaamani Satokauden ruokaa- kirjan. Eilen illalla oli viimeinkin aikaa tutustua sen sisältöön. Samaan pakettiin kuului Satokausi-kalenteri vuodelle 2017.
Susanna Haaviston ja Samuli Karjulan kirjaan on koottu ruokaohjeita, joissa on hyödynnetty kunkin vuodenajan parhaimpia raaka-aineita. Kesällä nautiskellaan mm. mansikkajäädykettä ja kesäkeittoa. Syksy tuo mukanaan ravut, silakat, omenat ja kaalit jne. Ohjeiden lomassa kerrotaan suomalaisen ruokakulttuurin kehityksestä 1900- luvun vaihteesta nykypäivään.

Satokausikalenterissa taas on kunkin kuukauden kohdalla listattu sesonkikasviksia ja ohjattu kokeilemaan ainakin muutamaa kasvista tai hedelmää kuukausittain.
Kirjan ohjeet ovat yksinkertaisia ja kuvat kauniita. Tosin odotin, että varsinaisia ohjeita olisi olut enemmän. Satokausikalenteri on kiva. Jospa sitä tulisi ensi vuonna vilkuiltua ostoslistaa suunnitellessa ja löytäisi sen myötä uusia, ei niin tuttuja, kasviksia ruokapöytään. 

No pitihän uudesta kirjasta jo yhtä ohjetta kokeilla, omenajälkiruokaa.

OMENAJÄLKIRUOKA ( vuodelta 1935), 4 annosta

8 kpl (suomalaisia) omenoita
2 rkl voita ( korvasin juoksevalla margariinilla) 
2 rkl sokeria
1 rkl hienonnettua timjamia
½ dl puolikuivaa sherryä ( sherryn sijasta laitoin pienen lurauksen konjakkia) 
2 dl kuohukermaa
1rkl vaniljasokeria

Omenat pestään ja lohkotaan n. 8 osaan. Voi / marg. kuumennetaan pannulla,  lisätään omenat ja sokeri. Kuumennetaan sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut ja paahtunut kullanruskeaksi ja omenalohkot pehmenneet. Lisätään sherry ja timjami ja kuumennetaan hetki. Nostetaan pannu jäähtymään. 

Kerma vatkataan ja maustetaan vaniljasokerilla. 

Kun omenaseos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, kootaan annokset jälkiruokamaljoihin. 
Pohjalle omenaseos, päälle lusikoidaan kermavaahto.

Kirjan ohjeessa annos oli vielä koristeltu macarone- leivoksilla ja timjamin oksilla.
Meillä maistui ihan tällaisenaan:)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti