Kesä18

Kesä18

perjantai 10. marraskuuta 2017

PERJANTAI PIIRAKKA

Sämpylöiden leivonnan jatkeeksi teki kovasti mieli makeaa piirakkaa.
Kuinka ollakaan, huushollista olivat kanamunat loppuneet ja kauppareissu on vasta huomen aamulla ohjelmassa.
Sirpa Talkan; Makeaa ja suolaista puutarhasta -kirjasta löytyi leivontaohje, johon ei tarvitse kanamunia lainkaan. Leivonnainen sopii paitsi muna-allergikolle myös keliaakikolle, jos jauhot korvaa gluteenittomalla jauhoseoksella. 


MARJARUUDUT (n. 20 palaa)

1½    dl  sokeria
3       dl  vehnäjauhoja
1       dl  täysjyvävehnäjauhoja         tai vaihtoehtoisesti 4 dl gluteenitonta jauhoseosta 
1       tl   vaniljasokeria
2½    tl   leivinjauhetta
1      dl   juoksevaa margariinia
2½   dl   omenamehua

Päälle; 
½     litraa marjoja tai omenoita kuutioituna
1-2   rkl  sokeria
        mantelirouhetta / mantelilastuja

Sekoita sokeri, jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. 
Lisää margariini ja mehu ja sekoita nopeasti taikinaksi. 
Vuoraa uunivuoka (24x30cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. 
Ripottele taikinalle marjat tai omenakuutiot. 
Kypsennä leivonnaista 200 asteessa puolisen tuntia.  




Päästiinpäs herkuttelemaan! Korvasin vehnäjauhot tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella ja omenamehun kaapista löytyneellä sekamehulla. Marjoina tänään puolukoita, joiden kirpeys sopi yllättävän hyvin rouheiseen pohjaan.

Makeaa ja suolaista puutarhasta- kirja ilmestyi v. 2010, sivuja 141.
Kirjan ostin heti ilmestymisen jälkeen ja se on paras tähän asti hankkimistani leivontakirjoista. Resepteihin on ujutettu mahdollisimman paljon marjoja ja kasviksia, kuitua, kokoviljaa ja muita aitoja aineksia. 
Ohjeet on ryhmitelty satokauden mukaan. Kevät-kesä osiossa leivonnaisissa pääosassa ovat raparperi ja yrtit, keskikesällä kotimaiset marjat ja kasvikset, syyskesällä puolestaan omenat, luumut, päärynät ja juurekset. Ohjeet ovat kätevästi muunneltavia ja ainekset helposti saatavia.

Makoisaa isänpäivä- viikonlopun alkua! Tästä onkin sitten hyvä jatkaa huomenna leivontaa täytekakkupohjan teolla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti